Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Sve što vas zanima o obući za treniranje nordijskog hodanja

Predstavljamo vam nekoliko praktičnih saveta kako da izaberete što bolju obuću za nordijsko hodanje!

Udobne patike su rešenje za sve terene!

Šta da obujem?

Kada je u pitanju obuća, ne postoji najbolja marka koju bi preporučili. Izbor brenda koji volite i koji vam odgovara je individualna stvar. Ali postoje određena svojstva koje patike moraju da imaju:

stabilnost – kada napravite korak da vam stopalo ne šeta levo-desno;

ventilacija – tokom hodanja stopala se znoje pa je preporučljivo da patike ne budu od kožnog ili nekog drugog materijala, koji ne dozvoljava koži da diše;

amortizacija – hodamo i pravimo kontakt sa podlogom, bitno je da imamo obuću koja će lepo da reaguje na podlogu tj da ne prenosi stres na naše telo.

Dobar izbor patika umanjuje stres na naše zglobove

Kako da prepoznate koja patika je dobar izbor za hodanje?

Patika za nordijsko hodanje je slična patici za trčanje. Potrebno je da ima oblik skije, tj blago uganuće vrha patike. Postoje dve vrste patika, one koje koristimo po asfaltu ili betonu, to su takozvane road patike (patike za put). Njihova donja strana đona je ravna, nema krampone i njih možete da koristite na svim treninzima koji se nalaze po gradu. Druga vrsta patika jesu off-road patike (patike za prirodu), donja strana đona ima male krampone koji pomažu da se krećete po šumskim putevima i zemljanim podlogama.

Ukoliko niste sigurni koje patike da kupite, u sportskim radnjama kao što je na primer Beosport, birajte sekcije za trčanje ili planinarenje. To su modeli koji će vam najviše odgovarati za nordijsko hodanje. Uvek probajte levu i desnu patiku, pošto je ljudsko stopalo uglavnom za pola centimetra kraće ili duže jedno od drugog. Kada probate patiku, obratite pažnju na prostor između najdužeg prsta i vrha patike, bitno je da tu postoji prostor od jednog kažiprsta. Zašto je ovo bitno? Kada hodamo naša stopala blago klize napred-nazad. Ako kupimo patiku koja nam je knap, dolazimo u situaciju da prsti udaraju u vrh patike i da mogu da poplave ili otpadnu, i možemo da stvorimo žuljeve. Zato uzmite patiku koja je za pola broja ili broj veća, obavezno se prošetajte u njima u prodavnici da proverite da li se osećate stabilno u njima i da li vam odgovaraju. Predlažemo da probate i nekoliko različitih brendova patika, jer neki model možda odgovara vašoj prijateljici, ali ne i vama.

Stabilnost patika za hodanje

Patike za hodanje imaju širi prednji deo đona. Kada zgazite na podlogu to znači da se stopalo neće iskrenuti u spoljašnju ili unutrašnju stranu. Debljina tog đona nije presudna u kupovini, sve patike prolaze testiranja tako da će vam guma koja se nalazi u đonu pružiti određenu amortizaciju. Ventilacija je takođe bitna u izboru patika, uglavnom je gornji deo patike izrađen od mesh platna koje propušta vazduh i omogućava da noga diše. Kako bi izabrali što bolji model za vas, obratite pažnju i na to kako vaše stopalo gazi tj način na koje se stopalo oslanja na podlogu. Da li gazite ka spolja, unutra ili neutralno? Jednostavno proverite na modelu patika koje trenutno imate i sa koje strane je izlizan đon. Ukoliko je više sa spoljašnje strane – trebate da tražite patiku koja ima veću podršku sa spoljašnje strane. Ukoliko je sa unutrašnje strane – tražite patiku koja ima veću podršku ka unutra.

Bezbedniji treninzi

Jedan od saveta da duže i bezbednije trenirate jeste da uzmete uloške za vaše patike. To su anatomski ulošci koji se izrađuju po vašoj meri, po vašem stopalu, koje možete da koristite za obuću.

Higijena patika posle kiše ili blatnjavih staza

Higijena patika – kišno vreme i blato

Ukoliko ste odradili trening tokom kiše, ne ostavljajte patike ispod radijatora ili nekog grejnog tela, i nemojte ih sušiti fenom. Postoji nekoliko trikova kako da osušite patike! Možete da ubacite stare novine u patiku (mislimo na papir teksture koji ima Politika, ili na primer nedeljni katalozi iz Dm-a ili Maxija), ostavite da prenoći i novine će izvući svu vlagu iz patike. Druga varijatna je da stavite pirinač, koji će takođe upiti vlagu. Ukoliko ste trenirali po blatu i nekim blatnjavim stazama, po povratku kući nemojte odmah prati patike. Sačekajte da se osuše, zatim četkom očistite patike kako bi izbacili sve velike delove blata tek posle toga vlažnom krpom očistite patike. Svakako ne zaboravite da posle svih treninga je potrebno da izvadite patike iz torbe i da ih ostavite da se osuše, od znoja ili padavina. Preporuka je da ih ne perete u mašini, zbog materijala koji će biti oštećen i samim tim patike gube svoja bitna svojstva.

Rok trajanja patika

Preporučuje se da se patike menjaju na pređenih 600-700km. Prosto kao i svaka guma, patike imaju rok trajanja i vremenom gube svojstva koja se tiču stabilnosti, ventilacije i amortizacije.

Gde mogu da se jave greške u kupovini?

Ukoliko uzmemo patike sa kramponima, a koristimo ih pretežno na betonu, izazivamo veći stres za zglobove. Takve vrste patika su kruće, ima slabiju amortizaciju, pritom su uglavnom napravljene od jačeg materijala kao npr gorotex tako da noga ne može da diše. Uvek gledajte da birate patiku za teren na kojem ćete provoditi 70-80% vremena!

Mala napomena, patike i štapovi su samo pomoćno sredstvo tokom treninga. Ukoliko ste kupili najskuplje patike, ne znači nužno da ćete imati i najbolje rezultate. Bitan je redovan dolazak na trening!

Koje patike ste vi izabrali i koji modeli su se pokazali najbolje za vas?

ADD COMMENT