Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Koliko fizičke aktivnosti nam je potrebno na nedeljnom nivou?

Pre svega treba da definišemo fizičku aktivnost. Svetska zdravstvena organizacija (WHO) definiše fizičku aktivnost kao bilo koji pokret tela koji je nastao radom skletenih mišića i koji zahteva potrošnju energije.

Aktivnosti koje su popularne su hodanje, trčanje, vožnja bicikla, aktivna rekreacija i igra. Ove aktivnosti mogu da upražnjavaju svi bez obzira na nivo sposobnosti.

Dokazano je da regularna fizička aktivnost pomaže u prevenciji i kontroli bolesti kao što su bolesti srca, infarkta, dijabetesa i kacera. Pomaže u preventivi povišenog krvnog pritiska, održava normalnu telesnu masu i može poboljšati mentalno zdravlje i sveukupan kvalitet života.

Koliko fizičke aktivnosti se preporučuje u zavisnosti od načina života?

Odraslima se preporučuje minimum 150 do 300 minuta aerobne umerene fizičke aktivnosti nedeljno. Ili 75 do 150 minuta aktivnosti jačeg intenziteta.

Vežbe snage koje uključuju velike grupe mišića se preporučuju najmanje 2 puta nedeljno.

Bez obzira koliko imate godina i čime se bavite, svima je potrebna fizička aktivnost

Ljudima koji vode sedenteran način života se preporučuje i više od 300 minuta aktivnosti nedeljno!

Za ljude koji imaju preko 65 godina se preporučuje ista količina fizičke aktivnosti. Pored toga, u svoju nedeljnu rutinu bi trebalo da ubace i vežbe za poboljšanje balansa i vežbe snage preko 2 puta nedeljno. To će im poboljšati funkcionalne kapacitete i smanjiti rizik od pada. 

Idealan spoj aerobne fizičke aktivnosti, vežbi snage i balansa jeste nordijsko hodanje. Trening u Školi nordijskog hodanja je koncipiran tako da pokriva sve ove aspekte, počevši od vežbi snage i balansa pa do intenziteta i nedeljnog obima.  

ADD COMMENT