Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Uvrstite ovo u svoju jutarnju rutinu i povećajte životnu energiju!

Ovo možete i kod kuće!

Vežbe su sredstvo ili alat koji nam pomaže da naše telo bude zadovoljnije, naš duh mlad, a naša pojava da pleni gde god da se pojavimo. Postoji mnogo vežbi i nijedna nije najbolja, jer svaka ima svoju namenu, ali kombinacija različitih vežbi i kretanja daje odlične rezultate.

Izdvajamo tri lake vežbe koje možete uvrstiti u svoje razbuđivanje i uživanje u svom telu

“Cat – cow” (mačka – krava)

Vežba iz joge (Chakravakasana) zadužena za razvoj i održavanje posture i balansa našeg tela, a idealna vežba za sve koji su nekad osetili bol u leđima. 

Kako pravilno uraditi ovu vežbu?

  • Zauzmemo početni položaj u kome smo oslonjeni na kolena i šake sa neutralnom pozicijom kičme
  • Dok udišete prelazite u poziciju krave, gurajući grudi napred i guranjem stomaka ka podu i podizanjem glave napred i pogledom ispred sebe
  • Kroz izdah prelazimo u poziciju mačke, tako što grbimo leđa, podvlačeći karlicu ka napred, glava polako ide prema grudima
  • Vraćamo se u početni položaj

Vežbu uraditi kroz više ponavljanja (više od 10) i pratiti svoj osećaj, odnosno da li osećate rasterećenje u vašim leđima.

“Bird – dog” (ptica -pas) 

Vežba koja poboljšava našu posturu, jača stomak i zadnjicu. Razvija izdržljivost koja nam je neophodna zbog sve prisutnijeg sedentarnog načina života.

Kako pravilno uraditi ovu vežbu?

  • Kleknite na prostirku, oslonac na šake u širini ramena, sa blago stegnutim mišićima stomaka.
  • Ispružite jednu ruku pravo ispred i suprotnu nogu iza sebe, formirajući pravu liniju od ispružene ruke do ispruženog stopala. Leđa su prava. 
  • Zadržite nekoliko sekundi (6-10 sekundi), a zatim se vratite u početnu poziciju. Tokom cele vežbe mišići stomaka su napeti i stegnuti, kako bi smanjili dodatno opterećenje na kukove prilikom promene težišta tela.
  • Promenite stranu i ponovite vežbu

Uradite vežbu od 6-10 ponavljanja po strani, a vremenom kad postane lakše povećajte broj serija. 

“Child’s pose” (poza deteta)

Vežba koja nežno razmrdava naše zglobove i poboljšava pokretljivost našeg tela. U jogi je poznata kao “Balasana” koja ima zadatak da nas opusti i nauči da slušamo svoje telo.

Kako pravilno da uradite ovu vežbu?

  • Na prostirci zauzmete poziciju oslonjeni na potkolenice sa rukama pruženim napred
  • Udaljavamo što više šake napred, zadnjicu potiskujemo ka petama, a grudi ka podu, opušteno dišemo i odmaramo

Vežbu uraditi po osećaju, koliko nam prija kroz slušanje svog tela.


Ovo su neke od mnogobrojnih vežbi koje možete da počnete da praktikujete odmah, a efekti su neverovatni, samo budite istrajni. A kad smo kod istrajnosti, pročitajte i ovo:

ADD COMMENT