Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Koja je razlika između hodanja i nordijskog hodanja?

Često pitanje redovnih šetača jeste upravo – Zašto bih hodao “nordijski” kad već šetam svaki dan? Koja je razlika? Evo ukratko objašnjenja, zašto i kako praktikovati nordijsko hodanje:

Aktivacija celog tela

Tokom nordijskog hodanja koristimo štapove koji angažuju dodatno trup, rameni pojas i ruke. U početku, dok se ne savlada tehnika kretanja štapovima, nordijsko hodanje je vrlo laka aktivnost koja vas skoro bez ikakvog  rizika od povreda rekreira, koristeći gotovo sve mišićne grupe u aerobnom režimu rada.

Kada se ovlada tehnikom, stepen intenziteta vežbač dozira samostalno tako da naizgled lagana aktivnost može zadovoljiti sve potrebe za kretanjem celog tela jako kvalitetno.

Kako nordijsko hodanje utiče na organizam?

Nordijsko hodanje je dominantna aktivnost koja prilikom kretanja angažuje pre svega naš fiziološki sistem. Podiže se nivo pulsa, pluća se otvaraju, a broj pređenih kilometara nam zadovoljava potrebu za kretanjem.

Pored fizioloških mehanizama, nordijsko hodanje utiče i na pravilno držanje tela, aktivirajući sve mišićne grupe koje su nam tokom sedentarnog načina života malo zapostavljeni.

Za koga je dobro nordijsko hodanje?

Apsolutno za svakoga. Ne postoji granica u godinama koja predstavlja prepreku za treniranje nordijskog hodanja. Ovaj sport se preporučuje svim ljudima bez obzira na prethodnu fizičku aktivnost. Naročito je dobar za sve ljude koji nemaju kontinuiranu fizičku aktivnost.

Ako imate još pitanja na ovu temu, pišite nam u komentaru!

Comments
 • reply
  Milica Bulatović
  16. March 2021.

  Da imam osteoporozu otkrila sam kada sam na treningu preskačući vijaču povredila dva prsljena, otada sam u strahu da pri vežbanju opet ne dodje do nečega sličnog, molim vaše mišljenje o tome kako se osteoporozo i nordijsko hodanje slažu, hvala

  • reply
   Marko Mihailovic
   17. March 2021.

   Nordijsko hodanje može da bude pomoćno sredstvo, a gustinu kostiju najviše povećava individualno doziran i kontrolisan trening snage. Nordijsko hodanje doprinosi koordinaciji, izdržljivosti, povećanju mišićne mase u telu, smanjuje procenat masnog tkiva i samim tim ima dobar transfer na kvalitet života.

ADD COMMENT