Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

7 razloga zašto treniramo nordijsko hodanje zimi

Zamislite ovo – hladan, januarski dan. Staze po parkovima su pokrivene snegom, napolju je hladno, sunca skoro i da nema i tmuran dan polako prelazi u još mračnije, hladno veče. Da li ćete se umotati u ćebe, uz šolju toplog čaja ili ćete obući patike i krenuti na trening?

Niske temperature, sneg, kiša i kratki dani nas definitivno mame da ostanemo kući, ali evo nekoliko razloga zbog kojih je aktivnost na otvorenom posebno važna i korisna tokom zimskih meseci i zašto smo mi izabrali baš nordijsko hodanje.

  1. Umereno (aerobno) vežbanje tokom dana povećava nivo ‘hemikalija sreće’ u krvi: endorfina, serotonina, norepinefrina, dopamina… Nordijsko hodanje neće samo kratkoročno podići dobro raspoloženje, već će učiniti da se osećate uravnoteženije i pozitivnije na duge staze.
  2. Redovno umereno vežbanje pomaže u kontroli težine, što je posebno korisno ukoliko unosimo više kalorija tokom zimskih meseci.
  3. Biti aktivan na otvorenom po svakom vremenu – zajedno sa zdravom, uravnoteženom ishranom – ojačaće vaš imuni sistem. Veća je verovatnoća da ćete preskočiti prehladu ili grip, a ako ih zakačite, vaše telo će moći brže da se bori protiv njih.
  4. Nordijsko hodanje poboljšava vašu cirkulaciju, ne samo zbog pokreta hvatanja-otpuštanja štapova i dužeg koraka. Povećani protok krvi pomaže sistemima vašeg tela da funkcionišu efikasnije – a takođe vas održava toplim.
  5. Štapovi za nordijsko hodanje mogu vam pomoći da se osećate sigurnije na klizavom terenu uzrokovanom ledom, mrazom ili blatom. Oni poboljšavaju vašu ravnotežu i stavljaju vaše telo u režim pogona na sva četiri točka.

I ne zaboravimo:

  1. Loše vreme uvek izgleda gore kroz prozor. – Tom Lehrer
  2. Ne postoji loše vreme, samo loša odeća! – Skandinavska izreka

Zato štapove u ruke i vidimo se na stazi!

ADD COMMENT