Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Vikend nordijskih hodača na Srebrnom jezeru

Preko 30 Nordijaca je posetilo široku, malu dolinu Dunava i priključilo se trci sa fantastičnim pogledom!
Nordijci su 05. marta 2022. godine učestvovali u Srebrno jezero polumaraton trci, na distancama od 5km i 21km.

Kako izgleda dan trke na kojoj učestvuju Nordijci? Priključi se Školi nordijskog hodanja i otkrij sve čari treninga, izleta i trka!


Ali jednostavno rečeno dan trke izgleda ovako – druženje, hodanje, medalja!

1.Dolazak nekoliko sati ranije kako bi preuzeli startne pakete, presvukli se za trku, ostavili stvari. Bitno je da dođemo na trku u odeći u kojoj inače treniramo, u kojoj nam je udobno i prijatno se osećamo. Takođe – uvek proverimo temperaturu da bi se adekvatno obukli!

2.Kačenje startnih brojeva na vidno mesto (grudi, stomak, butine), kako bi organizatori mogli da identifikuju učesnike u trci. Brojevi takođe imaju elektronsku oznaku koja služi da se beleži tačno vreme učesnika tokom trke. Na određenim trkama zadovoljstva, trke od 5km, ponekad ne organizuju brojeve za učesnike ove distance.

3.Uzbudljive prognoze trke – ko će preći distancu prvi, koliko vremena je potrebno da se stigne do cilja, da li će biti naporno 🙂

4.Razgovor sa trenerima – pojašnjene rute kojom hodamo, gde se nalaze okrepe, koje je vremensko ograničenje trke (Trke imaju vremensko ograničenje pošto organizatori nisu u mogućnosti da logistički obezbede neophodnu bezbednosti i podršku na stazi tokom celog dana. U ove usluge ne spadaju samo zatvaranje puteva, već i angažovanje medicinskog osoblja, volontera).

5.Zajedničko zagrevanje sa trenerima – Tu smo kao emotivna podrška ali i sa Nordijcima na stazi! Treneri učestvuju na događajima kako bi ispratili grupu i asistirali ukoliko je neka pomoć neophodna. 

6.Obavezno fotkanje – Pazi, kamera – nasmeši se!

7.Ulazak u startnu zonu – kao učesnici trke zauzimamo deo startne zone iza trkača, kako bi bili pažljivi sa štapovima i pružili prostor ostalim učesnicima događaja.

8.Po završetku događaja – zajedničko rastezanje i druženje, definitivno najlepši deo! Bitno je da jedemo i da se hidriramo nakon trke, zatim da podelimo sve utiske sa staze! 

Zajednica aktivnih ljudi:

Trke nisu rezervisane samo za profesionalce, trke su događaji koji okupljaju sve ljude koji žele da budu aktivni i da testiraju svoje granice. Kao klub nastupamo na različitim trkama i različitim distancama, samim tim neki od naših članova žele da se takmiče i nadmaše ostale učesnike, dok drugi žele da osete atmosferu ovakvih događaja i budu deo zajednice aktivnih ljudi! 

Aktivnost za sve generacije:

Tehnika nordijskog hodanja nam omoguća da ispravimo leđa, korišćenjem štapova utičemo na postoru i umanjujemo bolove u leđima. Težina tela se ravnomerno raspoređuje, što smanjuje opterećenje na kukove, kolena i skočne zglobove. Ove pogodnosti utiču na to da sve generacije mogu da se priključe nordijskom hodanju, samim tim i raznim događajima na kojima učestvujemo. Trka na Srebrnom jezeru nam je pokazala da aktivnost kao nordijsko hodanje koje ne iziskuje veliki napor, ali angažuje veliki broj mišića, znatno utiče na raspoloženje, kondiciju i zdravlje ljudi! 

Staze trke:

Staza ove trke je bila na ravnom terenu, na betonu, sa divnim pogledom na reku i jezero! Bilo je izuzetno mirno na stazi, nije bilo mnogo učesnika ali je zato preko 30 Nordijaca učestvovalo na trci! Jutro je bilo maglovito i hladno, međutim početak trke je obeležilo sunce i idealna temperatura za obe distance. Uživali smo na distanci od 5km, ali još više dočekujući ostatak ekipe. Neki od Nordijaca su prvi put prešli polumaraton i ponosni smo na naše članove! Bilo im je potrebno od 3h da pređu ovu distancu do 4h. 

Ukoliko želiš svoje prve korake ka cilju da napraviš sa nama, ili samo da se aktiviraš i pokreneš ovog proleća – rezerviši svoje mesto na našem sajtu Škola nordijskog hodanja, upis je 09. aprila!

ADD COMMENT