Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Tri bitne stavke za mršavljenje – nordijsko hodanje i mršavljenje

Mršavljenje je proces koji dovodi do umanjenja telesne težine. Radi se o kontinuiranom procesu, koji traje određeno vreme nakon kojeg vidimo rezultate. Sastoji se od tri bitne komponente – trening, pravilna ishrana i san. Potrebna je usklađenost između treninga, ishrane i sna kako bi videli efekat.

Redovni treninzi nordijskog hodanja pomažu u mršavljenju!

1.Trening

Potrebno je da osoba tri puta nedeljno ima aktivnosti kako bi ostvarili efekat na svoj kardiovaskularni, respiratorni i mišićni sistem, kako bi gradili mišićnu masu a gubili masti. Aktivnosti bi trebale da su višeg inteziteta (npr hodanje od 30 minuta) i da uključuju treninge snage, kao i lagane šetnje tokom dana kada odmaramo.

2.Pravilna ishrana

Ovo smo čuli već – bitno je da je ishrana raznovrsna – da postoji unos vode, ugljenih hidrata, proteina i masti tokom dana. Voda čini 70% kompozicije ljudskog tela, zbog toga jako je bitno da se voda unosi i pre, tokom i nakon treninga. Preporučuje se da tokom dana unosimo oko 2.5l tečnosti, tokom toplijih dana i više. Ugljeni hidrati – predstavljaju naše gorivo da možemo da funkcionišemo tokom dana, to je osnovna materija za dobijanje energije u ogranizmu. Proteini – element koji nam se ugrađuje u mišić i povećava mišićnu masu. Masti – predstavljaju dugotrajan izvor energije. Uvek birajte raznovrsnu ishranu, bogatu povrćem, voćem, žitaricama, kako bi bili sigurni da telu dajemo gorivo potrebno da pravilno funkcioniše tokom dana.

Raznovrsna ishrana kao jedan od bitnih faktora u mršavljenju

3.San

Potrebno je da postoji optimalan san – to znači osam sati u kontinuitetu i sve faze spavanja su ključne za naš organizam. Posebno ukoliko želite da smršate – istraživanja su pokazala da neredovan san dovodi do toga da 70% težine koju izgubimo je zapravo mišićna masa a ne masti! Kada se telo na taj način umori, ono zadržava masti i čuva ih kao rezervnu energiju. Dok ste na dijeti ili pokušavate da smršate, obavezno spavajte! Uspostavljanje zdravih navika spavanja može pomoći vašem telu da održi zdravu težinu.

Ukoliko smo uskladili san i razvili zdravije navike u ishrani, nordijsko hodanje kao vrsta treninga može da utiče na proces mršavljenja. Hodanje nekoliko puta nedeljno, uz treninge snage dovodi do građenja mišićne mase i rezultata kroz određeno vreme!

ADD COMMENT