Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Sve što vas zanima o odeći za treniranje nordijskog hodanja

Predstavljamo vam nekoliko praktičnih saveta kako da izaberete što bolju opremu za nordijsko hodanje!

Izaberite odeću od sintetičkog materijala i nema greške!

Šta obući za trening nordijskog hodanja?

Kao što ste već upoznati, nordijsko hodanje je aktivnost koja predstavlja vrstu kretanja uz pomoć štapova za hodanje. To znači da se treninzi održavaju napolju i potrebna nam je određena oprema za različite vremenske uslove.

Najbitnija stvar jeste od kog materijala je odeća

Materijal ne treba da bude pamuk! Kada se znojite pamuk brzo upija i zadržava znoj i majica pamučnog materijala se sporo suši. Neprijatno je nositi takvu majicu tokom treninga i ukoliko biste je nosili duže vreme, postoji veća šansa da se prehladite. Preporučuju se sintetički materijali. Dok se znojimo oni upijaju znoj, ali ga ne zadržavaju i mnogo brže se suše od pamučnog materijala.

Možete da uradite mali eksperiment kući: uzmite majicu pamučnog materijala i majicu od poliestera. Stavite ih u lavor pun vode ili ih samo nakvasite i ostavite da se suše. Videćete koja majica će se prvo osušiti – a to će sigurno biti majica od veštačkog materijala.

Čarape

Čarape takođe trebaju da budu od veštačkih materijala (najčešće se proizvode od poliestera). Na stopalima se stvara velika količina znoja, ukoliko je čarapa od poliestera stopala će se brže sušiti i biće nam prijatniji i udobniji osećaj tokom treninga. Postoji više različitih modela čarapa. Ukoliko trenirate u gradu ili uređenom šetalištu, možete da nosite kratke čarape ili čarape ispod članka. Dokolenice ili duže čarape se preporučuju ukoliko idete van grada ili se krećete po prirodi, posebno ukoliko ne nosite duge pantalone ili helanke. Time se štitimo od grana i biljaka koje imaju iglice ili trnove, i drugih gmizavaca i insekata. Postoje takođe i kompresivne čarape koje potpomažu cirkulaciju. Neke se nose tokom treninga, neke posle treninga.

Donji deo garderobe

Idemo prvo od odeće koju treba izbegavati. Ne trenira se u farmerkama, pantalonama koje nisu namenje za sport, možete da ih nosite ali se nećete osećati najudobnije u takvoj odeći tokom treninga. Možete da izaberete trenerke, helanke ili šorts za donji deo garderobe i možete ih pronaći u sportskim radnjama kao što je na primer Beosport. Kao i za majicu, izbegavajte materijal od pamuka i birajte poliester. Model trenerke je nebitan za trening i neće uticati na vaš performans. Izaberite onaj koji vam odgovara i u kojem se osećate prijatno. Poslednjih godina sve je više modela koji imaju tanke fluorescentne trake na sebi, koje mogu biti značajne tokom noćnih treninga. Te trake odbijaju svetlost (ukoliko je auto ili biciklista iza vas) tako da ste vidljiviji i sigurniji na treningu. Dovoljno je da nosite jedan donji deo garderobe na sebi, nema potrebe da nosite dva para helanki. Noge će najviše raditi tokom treninga i ispuštati temperaturu, tako da će biti zagrejane.

Gornji deo garderobe

Što se tiče majica, birajte model koji vama odgovara, bilo da je to majica kratkih rukava, dugih rukava ili majica na bretele od sintetičkih materijala. Tokom hladnijih dana, dosta ljudi bira perjane jakne ili jakne za skijanje. One ponekad nisu najbolji izbor pošto ćemo se pregrejati u njima i bićemo mokri tokom treniga jer zadržavaju toplotu. Šta je bitno za oblačenje zimi i tokom hladnijih dana – oblačite se slojevito! Dok vežbate telo oslobađa temperaturu, dolazi do prvog sloja garderobe, prolazi taj sloj garderobe i jedan deo tople energije se zadržava i ostaje uz telo i svaki sledeći sloj. Znači ne gubite odmah svu toplotu tokom zagrevanja, jer je nekoliko slojeva odeće zadržava. Kako izgleda slojevito oblačenje? Možete da obučete majicu kratkih rukava ili dugih rukava, zatim neki duks i šuškavac kao poslednji komad odeće. Prilikom kupovine šuškavca/jakne obratite pažnju na deklaraciji šta je napisano da je njegova namena. Neki ne propuštaju vetar, ali propuštaju vodu i obratno.

Kačket i kape

Jedna od najboljih zaštita od sunca jeste kačket. Birajte sintetičke materijale koji su svetlijih boja kako bi odbijali sunce. Kačket pomaže i da sunce ne ide direktno u oči. Tokom zimskih dana, sintetičke kape su pravi izbor da nas zagreju – veći deo toplote gubimo upravo preko glave. Ima raznih modela i možete da izaberete modele koji imaju zaštitu za uši.

Rukavice

Tokom hladnijih dana rukavice su definitivno jedan od bitnijih odevnih predmeta. Dobar deo energije gubimo preko šaka. Bitno nam je da nam ruke ostanu tople i zagrejane kako bi mogli da koristimo štapove.

Naočare  

Dodatna zaštita od sunca jesu naočare. Birajte modele koji pružaju zaštitu od UV zračenja.

Grejač za vrat

Grejači za vrat su takođe od poliester materijala. Služe da vam štite i greju vrat, ali mogu se koristiti kao i marama za glavu jer su tanki i uski, i dobro prijanjaju uz kožu.  

Ukoliko vas zanima koju obuću izabrati za trening, klikni OVDE da dođeš do svih bitnih detalja.

ADD COMMENT