Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Razlika između štapova za nordijsko hodanje i za treking

U prvi mah štapovi za nordijsko hodanje i treking izgledaju isto. Razlika je minimalna, ali je bitna kako bi štapovi koristili pravoj nameni. Prilikom odabira štapova obratite pažnju na sledeće detalje, da bi oni bili iskorišćeni na pravi način.

  • Hvatište
  • Narukvica
  • Štap
  • Materijal štapa
  • Vrh štapa
  • Elastičnost i absorbovanje

Drška ili hvatište (eng. grip)

Kod štapova za nordijsko hodanje hvat je duži i tanji, sličniji skijaškim štapovima, što znači da jedna veličina pristaje većini korisnika. Za razliku od njih kod treking štapova, hvat je udubljen u obliku šake i samim tim korisnik prilikom izbora bi trebalo da proba štap, kako bi video da li mu odgovara.

Narukvica (eng. strap)

Kod štapova za nordijsko hodanje postoji prostor za palac na samoj narukvici (i samim tim leva i desna narukvica) i ona predstavlja podršku prilikom hodanja kako bi se pravilno izvodila tehnika i izbeglo bežanje štapa prilikom hvatanja u prednjoj fazi. Za razliku od ovoga kod treking štapova narukvica nema prostor za palac.

Telo štapa (eng. pole)

U nordijskom hodanju štapovi su uglavnom iz jednog dela, mada postoje dvodelni i trodelni štapovi koji su lakši za transport. Teleskopski imaju prednost jer ih može koristiti više ljudi. U trekingu štapovi su teleskopski, kako bi se prilagođavali terenu na kom se izvodi kretanje.

Optimalna dužina štapova može se izračunati preko formule gde telesnu visinu pomnožimo sa 0,68 i na taj način omogućavamo prav ugao u zglobu lakta.

Specifični vrhovi štapova

Na vrhu štapa za nordijsko hodanje nalazi se guma u obliku čizme, koja služi kako bi prilikom treninga po betonu, asfaltu imali bolji kontakt sa podlogom i ostvarili bolje otiskivanje, a i da bi izbegli „zvečanje“ metala po podlozi, pošto se ispod te gume (koja se skida) nalazi metalni deo, koji nam omogućava i kretanje po mekšim podlogama. Kod treking štapova možemo pronaći gumeni deo, ali dosta manji i drugačijeg oblika. Uglavnom se nalaze metalni krajevi koji omugućavanju bolje kretanje po prirodnom terenu (planine).

Elastičnost i absorbovanje (shock absorber)

Na štapovima za nordijsko ne postoji taj deo, zbog same aktivnosti koja je dinamična, jer bi se na taj način smanjivala dinamika. Kod treking štapova postoje oni koji imaju taj deo i oni koji nemaju. Ukoliko poseduju taj deo oznaka na njima je AS (Anti-shock).

Ovo bi trebalo da je dovoljno prilikom odabira prvih štapova. Obratite pažnju za koje aktivnosti su vam potrebni štapovi i na osnovu toga znaćete koje da kupite.

Vidimo se na stazi!

ADD COMMENT