Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Razglednica sa puta – izlet na planinu Kosmaj

Škola nordijskog hodanja u sklopu Beogradskog trkačkog kluba organizovala je izlet na Kosmaj 26. i 27. juna 2021. godine.  

Uživanje u hladu i mirnoj prirodi

Dočekao nas je vreo početak leta u Beogradu, tako da smo rešili da beg iz grada bude Kosmaj – vazdušna banja Beograda! Iako je jedna od najnižih planina u Srbiji sa svojih 626m nadmorske visine, vazdušne struje sa Karpata i Mediterana se spajaju ovde i formiraju ruže vetrova, zbog čega okolina odiše čistim i svežim vazduhom. Prelepa vegetacija i čist vazduh su bili pravo osveženje posle paklenih temperatura u gradu.

Okupljanje nordijaca je bilo kod Spomenika borcima kosmajskog odreda, spomenik je simbol Kosmaja i podignut je 1971. godine u čast palim borcima u Drugom svetskom ratu.

Trening smo započeli laganim zagrevanjem i vežbama snage, i pratili smo put koji obilazi spomenik i koji nas je takođe doveo do vidikovca sa prelepim pogledom na okolinu. Put nije bio previše naporan, ni uspon nije bio previše izazovan, s obzirom da je veći deo puta u hladu i celom dužinom puta mogu se pronaći klupice i stolovi. Mada, put nam nije bio izazovan jer imamo ozbiljnu grupu nordijaca koji su spremni za sve terene!

Laganim tempom smo odradili trening, pratili ritam grupe i uživali u ovoj skrivenoj, mirnoj i prelepoj planini, koja je savršena oaza za beg iz grada.

ADD COMMENT