Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Nordijsko hodanje je idealan oblik rekreacije za početnike, starije osobe koje žele da budu aktivne i one sa viškom kilograma

Ukoliko se nikada ranije niste bavili sportom, napravili ste dugu pauzu u vežbanju imate strah da zbog godina niste za trčanje a želite da budete u pokretu, onda je nordijsko hodanje vid rekreacije baš za vas.

Pozitivni uticaji nordijskog hodanja na naše zdravlje

Nordijsko hodanje ima veoma dobar uticaj na zdravlje, a nije naročito zahtevan vid rekreacije, ovo su neki od zdravstvenih benefita koji vas očekuju:

  • Hodanjem od 30 do 60 minuta na dan, pet dana u nedelji, snižavate zdravstvene rizike od raka, dijabetesa tipa II, srčanih oboljenja, depresije…
  • Hodanje potpomaže osnaživanju kostiju, naročito kuka.
  • Duge šetnje će pomoći kod snižavavanja “lošeg” LDL holesterola, istovremeno povećavajući dobar HDL holesterol.

Nordijsko hodanje je manje stresno za zglobove, srce i druge organe. Zato je bezbedno

Hodanjem produžavate i povećavate kvalitet života, a u istom trenutku bavite se bezbednom aktivnošću, pa čak i ako ste gojazni ili imate visok krvni pritisak.

Dobra strane hodanja u odnosu na trčanje jeste u tome što je hodanje manje naporno, te ćete mini rizikovati povređivanje usled udara stopala u podlogu. Hodanje ne zahteva veće ubrzanje srčanog pulsa, pa ga mogu upražnjavati svi.

Nordijsko hodanje je popularan hobi i sjajna rekreacija. Pored poznatih učinaka na smanjenje stresa, studije su pokazale da hodanje unapređuje moždane funkcije, pamćenje, koncentraciju i apstraktno razmišljanje.

Hodajte, planski i redovno

Svaka rekreacija i fizička aktivnost je korisna jer ima pozitivne učinke na organizam. Značajan je faktor u vođenju zdravog života i predstavlja samu suštinu života: to je igra, zabava, odmor, rehabilitacija, interesovanje, hobi, istraživanje sveta, sport.

Vaše savršeno mesto za rekreaciju može biti u vašem dvorištu, obližnjem parku ili lokalnoj teratni. Mnogo ljudi, širom sveta, vikendom putuje isključivo zbog rekreacije, šetajući i vozeći bicikle van zagađenih gradova u prirodi. To isto može biti vaš aktivan vikend – šetanje po Avali, Kosmaju, vojvođanskim selima, Fruškoj gori, Zlatiboru…

Zapamtite: u zdravom telu – zdrav duh, zato je potrebno da se redovno bavite fitnesom, u ovom slučaju  hodanjem. Želite da hodanje bude sport, a ne šetnja, koju često možete preskočiti. Definišite cilj, napravite plan i pridržavajte ga se.

Preuzeto sa Trčanje.rs, autor: Uroš Zmijanac

ADD COMMENT