Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Kako početi sa nordijskim hodanjem?

Nordijsko hodanje je aktivnost na otvorenom i vrsta kretanja za koju su nam potrebni štapovi. Kada radimo pravilnu tehniku, aktiviramo i do 90% mišića celog tela i ovo je idealna vrsta vežbanja za sve, bilo da ste skijaši koji čekaju sezonu ili da se oporavljate od povreda.

Predstavljamo vam 3 korisna saveta za ulazak u svet nordijskog hodanja!

  1. Štapovi 

Štapovi su najbitnija oprema koja je potrebna za trening nordijskog hodanja! 

Štapove možete pronaći u bolje opremljenim sportskim radnjama, kao što su radnje Beosport, Decathlon i Intersport u Beogradu. Bitno je da uzmete štapove za nordijsko hodanje, a ne za planinarenje. Razlika je minimalna, ali utiče na performans! Štapovi za nordijsko hodanje imaju prostor za palac na samoj narukvici i pružaju podršku prilikom hodanja kako bi se pravilno izvodila tehnika i izbeglo bežanje štapa. Na vrhu štapa za nordijsko hodanje nalazi se guma u obliku čizme koja služi kako bi prilikom treninga po betonu ili asfaltu imali bolji kontakt sa podlogom i ostvarili bolje otiskivanje. Štapove možete uzeti iz jednog dela, mada postoje dvodelni i trodelni štapovi koji su lakši za transport jer se sklapaju. Odredite odgovarajuću dužinu tako što ćete pomnožiti svoju visinu u centimetrima sa 0.68 i dobijata dužinu koja vam je potrebna za pravilnu upotrebu štapova. 

Obratite pažnju da li štapovi imaju narukvicu ili su za planinarenje
  1. Kako da koristimo štapove?

Štapovi za nordijsko hodanje brzo postaju neophodan deo sportske torbe. Iskustva nordijaca su takva da nakon što su savladali tehniku, „čudno“ im je da hodaju bez njih. Ključne stvari koje se bitne kako bi se pravilno izvodila tehnika.

·      Koristite i gurajte se rukama – ruke nam služe da se odgurujemo i tako podstičemo pokret da nogama idemo brže. Pokret se radi iz ramena i prenosi preko lakta do šake.

·       Kordinacija ruke sa suprotnom nogom – kada ne obraćate pažnju ovo se dešava prirodno. Dok se krećete sa štapovima neka vam šake ostanu otvorene i telo će samo pratiti pokret. 

·       Postavite štap pravilno – štap se postavlja na podlogu pod uglom od 45 stepeni izmedju stopala.

  1. Odeća i obuća za trening

S obzirom da se nordijsko hodanje praktikuje napolju i na različitim terenima, takođe je bitno da ste udobno obučeni. Za nordijsko hodanje preporučuju se sportske majice i helanke/trenerke za trening od materijala koji nije pamuk. Kada se znojite pamuk brzo upija i zadržava znoj i majica pamučnog materijala se sporo suši. Što se tiče obuće, postoje određena svojstva koja su bitna – da patike imaju stabilnost, amortizaciju i dobru ventilaciju. Patike za trčanje i patike za hodanje su dobar izbor za ovu vrstu aktivnosti. Nije potrebno da kupujete skupu opremu, najbitnije je da se osećate udobno tokom treninga i da vam je prijatno u odeći u kojoj se krećete. 

Bitno je da je odeća za trening udobna

Na linku OVDE možete pronaći sve što vas zanima o odeći za treniranje nordijskog hodanja. Na linku OVDE možete pronaći sve što vas zanima o obući za treniranje. 

Ukoliko imate dilemu da započnete ovu vrstu aktivnost sami, priključite se grupi nordijskih hodača u Beogradu! U toku je upis u Školu nordijskog hodanja

Nordijski pozdrav!

ADD COMMENT