Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Kako je nastalo nordijsko hodanje, a kako ga koristimo danas?

Prema Svetskoj federaciji za nordijsko hodanje (INWA), nordijsko hodanje je forma fizičke aktivnosti gde se prirodnom hodanju dodaju specijalno dizajnirani štapovi za ovu vrstu aktivnosti. Drugim rečima, izvedeni oblik hodanja upotrebom štapova.

Koncept nordijskoh hodanja baziran je na skijaškim pripremama van sezone


Nastalo je u Finskoj. Prvi put hodanje sa štapovima dogodilo se 1966. kada je profesorka fizičkog obrazovanja Lena Jaskelainen (Leena Jääskeläinen) predstavila svojim studentima za potrebe nastave. Nordijsko hodanje zvanično biva objavljeno kao metod skijaškog trčanja 1979. godine. (Hiihdon lajiosa: “A part of cross-country skiing training methodic” by Mauri Repo).

Hodanje kao osnovni oblik kretanja preporučljiv je za sve koji žele da vode zdrav i aktivan život. Ukoliko želite dodatne benefite nordijsko hodanje vam to može pružiti.

Prednosti (benefiti) nordijskog hodanja

  • Odlična aerobna aktivnost, koja poboljšava rad kardiovaskularnog i respiratornog sistema i vrši prevenciju i kontrolu različitih oboljenja (diabetes tip 2, povišen krvni pritisak). Redovnim treningom utiče na povećanje životne energije.
  • Učestvuje celo telo, aktivira 90% vaših mišića. Kod običnog hodanja najviše je aktivan donji deo tela, odnosno najviše koristimo noge, a dodavanjem štapova dodatno aktiviramo jezgro tela (core), rameni pojas i ruke, odnosno gornji deo tela.
  • Odlično je za gubljenje kilograma i poboljšanje ostalih zdravstvenih parametara. Čak 46% više kalorija se utroši nego kod obične šetnje. Redukcija holesterola, triglicerida kao i razvoj izdržljivosti, snage i fleksibilnosti neki su od parametara, koja ova aktivnost pruža.
  • Pogodna aktivnost za sve, bez obzira na uzrast, pol i trenutnu fizičku pripremljenost. Za razliku od trčanja, nordijsko hodanja nije agresivno za skočne zglobove, kolena i leđa, jer ne postoji faza leta prilikom hodanja. U suštini, upotreba štapova umanjuje opterećenje na zglobovima donjih ekstremiteta za čak 25%.
  • Neguje dobru posturu, zbog sedentarnog načina života narušena nam je telesna ravnoteža, odnosno određeni mišići su previše skraćeni, a neki previše izduženi. Ovom aktivnošću podstičemo one koji su skraćeni da se rastegnu, a one koji su izduženi da ojačaju i na taj način napravimo balans u telu.

Nakon nekog perioda vežbanja nordijskog hodanja, svakodnevna šetnja postaje drugačija. Postajete svesniji svog tela, držanja, disanja i iznenađujete sebe koliko prodavnica nije toliko daleko, nego ste bili lenji, pa ste naručili preko žice. Ulaganje u sebe je najbolja investicija – priuštite sebi zadovoljstvo nordijskog hodanja!

ADD COMMENT