Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Želite da smršate? Evo koliko je potrebno da upražnjavate nordijsko hodanje da bi pokrenuli topljenje masti

Doktori i zdravstveni radnici slažu se da je hodanje kao prirodan oblik kretanja odličan način za smanjenje telesne težine. Dok hodate, angažovanjem velikih mišićnih grupa najviše se sagorevaju telesne masti.

Kako da izgubite kilograme kroz nordijsko hodanje? Najpre odredite maksimalan broj otkucaja srca kada ste aktivni

Za gubljenje kilograma bitno je da budemo u zoni 60 – 70% od maksimalnih otkucaja srca. U ovoj zoni najviše se sagorevaju masti i tako stvaraju energiju koju koriste mišići, kao glavno gorivo prilikom upražnjavanja ove aktivnosti. Da bi bili u ovoj zoni potrebno je da se krećete izmedju 5 – 9km/h.

Ako ste apsolutni početnik ili imate višak kilograma za početak možete da se poslužite sledećom formulom.

Za muškarce: 214 – (0,8 x broj vaših godina)

Za žene: 209 – (0,9 x broj vaših godina)

Napomena: ova formula može kod jednog dela populacije da bude netačna za čak 24 otkucaja srca u minuti, stoga se preporučuje samo apsolutnim početnicima i osobama sa viškom kilograma kako bi izbegli naprezanje. Više o ovoj temi ovde.

Kako prepoznati da ste u zoni sagorevanja masti?

·   Počinjete da produbljenije dišete

·   Krećete da se znojite

·   Osećate da se telo zagreva i da je angažovano

·   Možete da razgovarate bez gubljenja daha, ukoliko gubite dah idete prebrzo, usporite i nađite ritam i tempo koji vam odgovara

Koliko dugo je potrebno da hodam kako bih gubio/la na težini?

Kako bi sagorevali kalorije koje se nalaze u depoima masti, preporuka je kretati se izmedju 30 do 60 minuta nakon zagrevanja.

Osoba telesne mase od 70kg približno sagori 450 kcal za jedan sat nordijskog hodanja.

Budite vitki, gubljenjem masti, a ne mišića

Za gubljenje kilograma potrebno je upražnjavati bar 60 minuta aktivnost (2-3 puta nedeljno), ali za početak je dovoljno i krenuti sa 30 minuta uz postepeno povećavanje. Nećete gubiti kilograme kao kad ste na nekoj dijeti, već kroz angažovanje velikih mišićnih grupa. Mišići prirodno sagorevaju kalorije, jer mu one predstavljaju gorivo za rad. 

Angažovanjem i gornjeg dela tela kod nordijskog hodanja, kalorijska potrošnja je veća za razliku od običnog hodanja.

Zanimljivost: mišići su teži od masti, tako da vaš gubitak težine neće nužno biti vidljin na vagi kako se vaši mišići budu razvijali. Zbog toga je bolje da se fokusirate na promenu veličine struka ili proverom strukture na bodiimpedanci.

Waist measurement | The Heart Foundation
Broj na vagi nije presudan

I za kraj, fizička aktivnost je samo jedna komponenta i predstavlja odličan početak za ulaganje u sebe, a važno je i korigovanje ishrane i regulisanje sna. Uz ove tri komponente rezultati su dugotrajni, održavajući i fantastični.

Nordijski pozdrav!

ADD COMMENT