Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Izveštaj sa trke – Trail Race Kopaonik

Nordijski hodači Beogradskog trkačkog kluba učestvovali su na trci – Trail race Kopaonik 28. avgusta 2021. godine.

Medalje i osmesi!

Kao učesnici trke imali smo priliku da upoznamo lepote Nacionalnog parka Kopaonik na najzanimljiviji mogući način! Prijavili smo se za trku od 7km što se pokazalo kao prava mera za nas. Nordijsko hodanje je aktivnost u kojoj nismo toliko fokusirani na pređenu kilometražu, već na razvijanje i jačanje mišića kao i navike da redovno treniramo. Zbog toga smo i uživali u ovoj predivnoj stazi, iako nas je jesen malo ranije dočekala. A posebno smo srećni što sve više trkačkih događaja uključuju i nordijske hodače!

Kako izgleda dan trke?

1.Naspavali smo se i odmorili pred trku!

2.Ujutru jedemo hranu koja nam inače odgovara za doručak, dakle ne eksperimentišemo sa novim receptima, već jedemo ono što nam prija i ono na šta smo navikli.

3.Oblačimo odeću koju inače nosimo na treninzima, koja je udobna i funkcionalna za teren po kojem ćemo se kretati i vreme koje prognoziraju za taj dan.

4.Preuzimanje startnog broja i startnog paketa – S obzirom da je start trke bio u 11h, preuzimanje startnog paketa se može izvršiti nekoliko sati pred trku ili nekoliko dana pred trku.

5.Kada kao klub nastupamo na trkama, zajedno se i zagrevamo pred trku! Trudimo se da se okupimo i zagrevamo oko 20min pred početak.

6.Ulazak u startnu zonu je 5-10min pre početka trke. U startnoj zoni vodimo računa o drugim učesnicima s obzirom da imamo štapove i prednost dajemo trkačima, kako bi što bezbednije započeli trku.

7.U 11h smo krenuli!

8.Okupljamo se po završetku trke i dočekujemo ostale članove!

9.Presvlačimo se, jedemo i hidriramo se i delimo utiske sa trke!

Mapa trke

Uživali smo u prirodi i što smo imali priliku da utabamo staze Kopaonika našim nordijskim štapovima! 7km Kopaonika nije bila prezahtevna staza za nas. Vreme je bilo idealno – nije padala kiša, temperatura je bila oko 15 stepeni, nije bilo vetra ni magle i sunce nas je iznenadilo pred sam kraj. Na samom početku trke nas je dočekala uzbrdica, kao i na pretposlednjem kilometru, bilo je izazovno ali smo izgurali. Jedine “prepreke” su bili potoci koji su bili malo dublji zbog kiša koje su padale prethodnih dana. Ali nadoknadili smo svu energiju malinama i borovnicama koje su se nalazile duž staze!

Nordijci koji su učestvovali na ovoj trci već imaju završenu Školu nordijskog hodanja iza sebe, a sada imaju i neke nove kilometre u karijeri! Kretanje po planini je drugačije od naših regularnih treninga, ali svakako jedno divno novo iskustvo. Trke su društveni događaj i dosta nas učestvuje kako bi podelili tu energiju sa drugim ljudima i kako bi se odmorili u prirodi. Naravno, lepota trka jeste u tome što ukoliko želite da se testirate – uvek ćete imati konkurenciju!

ADD COMMENT