Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

Brzo hodanje ili nordijsko hodanje?

Ne možete da se odlučite da li ste za brzo hodanje ili nordijsko hodanje? Ako tražite sport koji ne iziskuje veliki napor, oba su za vas! Potrebno je da se odlučite koja aktivnost je bolja za vas, u zavisnosti od malih razlika među njima. Objasnićemo sličnosti i razlike, kako biste mogli da izaberete između brzog (tempo hoda) i nordijskog hodanja!

Aktivnosti za sve – bez obzira na fizičku kondiciju

Manje zahtevne forme izdržljivosti 

Brzo ili tempo hodanje i nordijsko hodanje su vrlo slični. Oba se baziraju na hodanju, ritmičnom disanju, oba su kardio vežbe i angažuju veliki broj mišića. Oba su, u osnovi, aktivnosti u kojima dominira komponenta izdržljivosti. Brzo hodanje – poznato i kao fitnes hodanje predstavlja hodanje u brzom tempu. To je slučaj i sa nordijski hodanjem. Brzo hodanje i nordijsko hodanje su dinamične, ali lagane aktivnosti. Oba su za naše telo manje stresna nego, na primer, trčanje.

Štapovi za nordijsko hodanje

Ako posmatrate grupu fitnes hodača i grupu nordijskih hodača, očigledna je razlika. Nordijski hodači koriste štapove za hodanje! Ali, ne mešajte ih sa štapovima za planinarenje! Na linku OVDE možete pogledati koje su to bitne razlike. Jedna od važnijih razlika – štapovi za nordijsko hodanje se ne drže vertikalno; oni prate pokrete tela i prate korak, štapovi nisu ispred nas već iza.

Priroda ili gradska sredina – različito okruženje

Za razliku od planinarenja, nordijsko i brzo hodanje se obavljaju na ravnoj podlozi, kako bi se izbeglo ometanje prirodnog procesa hodanja. Brzo hodanje je najčešće gradski sport: u parkovima, na kejovima, čak i na trakama za trčanje. Međutim, tempo hodače možemo sresti i van grada, u prirodnom okruženju. Sa druge strane, nordijsko hodanje se obavlja na ravnoj podlozi, ali i u prirodnom okruženju, šumskim stazama i seoskim puteljcima.

Škola nordijskog hodanja obilazi različite terene, kao što su Kosmaj, Avala, Deliblatska peščara… Rezerviši svoje mesto na linku OVDE i vidimo se na upisu 09. aprila!

Isti ciljevi

Glavni cilj nordijskog i brzog hodanja je sticanje, izgradnja i održavanje fizičke pripremljenosti. Jedan sat hodanja brzinom od 6,5 km/h sagoreva 300 kalorija i podiže samopouzdanje. I na kraju, najveći rizik u hodanju, bilo da je to brzo ili nordijsko hodanje, jeste zavisnost! Početni cilj je da ostanete zdravi, ali kako napredujete, svake sezone uživate sve više i više i kretanje postaje svakodnevna potreba! Zatim kreću trke, sportski događaji, planiranje i razni izazovi… 

Dakle, šta birate – nordijsko ili brzo hodanje? 

ADD COMMENT