Image Alt

Nordijsko hodanje Srbije

5 saveta za treniranje nordijskog hodanja tokom leta

Zvanično smo dočekali leto! Tokom Škole nordijskog hodanja izborili smo se sa kišom, snegom, vetrom i svim izazovima koje nosi trening na otvorenom, i predstavljamo nekoliko smernica kako da vam bude prijatnije tokom toplih dana.

Zalasci sunca su lepši u grupi

Odeća

Izaberite prozračne tkanine, i za gornji i za donji deo odeće, kako bi znoj lakše isparavao. Rastegljiv materijal (kao što je poliester) omogućava lakše kretanje i sprečava ojedanje tokom dužih hodačkih treninga. Takođe i čarape od ovakvih materijala mogu dosta da doprinesu udobnosti. Preporučujemo majice kratkih rukava i šorts (ili kraće helanke sa tri-četvrt nogavicama), i obavezno neki kačket da glavu čuva! Ponudu odeće za treniranje možete pronaći na Beosport internet stranici. Ukoliko ste na izletu u prirodi ili ste radili trening na travi, čuvajte se krpelja i obavezno se pregledajte po povratku kući!

Dodatna oprema

Ranac – biće vam potrebno da nosite flašu sa vodom tokom toplih dana, vlažne maramice ili možda neku rezervnu majicu, telefon, ključeve… Ukoliko vam smeta na leđima i previše se znojite dok ga nosite, možete ga zameniti pojasom za vodu, koji možete da nosite oko struka i u koji može da stane vaša flaša za vodu, telefon i ključevi. Ako nosite majice kratkih rukava ili bez rukava, obavezno se zaštitite kremom za sunčanje, a ukoliko hodate u poslepodnevnim časovima ili blizu vode, naoružajte se sprejom protiv komaraca.

Ranac i pojas – oprema koja olakšava treninge

Hidrirajte se

Unosite što veću količinu tečnosti, prvenstveno vode i to između 2-4 litra vode tokom vrućih dana i aktivnosti kada smo napolju. Znojenjem gubimo dosta soli iz organizma, tako da se potrudite pored vode da unosite tečnost koja je bogata elektrolitima. Unos vode će najverovatnije biti veći tokom toplih dana ako redovno trenirate jer vašim mišićima je potrebna voda da bi pravilno funkcionisali i održavali masu. Najbolji način da izbegnemo dehidrataciju jeste da pijemo vodu tokom dana, pre nego što osetimo da smo žedni.

Slušajte svoje telo

Slušajte svoje telo – ono zna više nego vi! Ukoliko se već neko vreme bavite nordijskim hodanjem verovatno ste uspeli da pratite svoje telo, da osetite kada vam prija ubrzan tempo, kada vam je potrebna pauza ili da smanjite intenzitet treninga. Ako osetite vrtoglavicu, malaksalost ili glavobolju, prekinite trening, nađite hladovinu i neko mesto gde možete da sednete i odmorite. Budite pažljivi i osluškujte svoje telo i pratite šta vam odgovara.

Uživajte u treningu

I ne zaboravite najbitnije, od početka leta je dan sve kraći na severnoj hemisferi, što znači da zima dolazi za koji mesec. Zato uživajte u treningu i svim mogućnostima koje vam nordijsko hodanje pruža!

ADD COMMENT